• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Despre Mensa » MENSA – 70 de ani

MENSA – 70 de ani

Pe 1 octombrie 1946, la Oxford, avocatul australian Roland Berrill, omul de știință britanic Lancelot Ware și un alt britanic, profesorul de psihologie Sir Cyril Burt, puneau bazele Mensa – The High IQ Society, organizația oamenilor cu un coeficient înalt de inteligență.

După anii cumpliți ai războiului, într-o lume polarizată politic și militar, sfâșiată de controverse, aflată încă în stare de șoc după cea mai sângeroasă conflagrație mondială, cei trei își propuneau să dea deoparte ceea ce îi deosebea pe oameni – rasa, orientarea politică, vârsta, naționalitatea, educația, statutul social etc – și să ridice inteligența la rang de criteriu suprem pentru asocierea oamenilor.

În căutarea unui nume pentru această societate, aceștia s-au concentrat pe triada din limba latină mens-mensis-mensa, acestea însemnând inteligență-lună-masă, coordonatele pe care fondatorii trasau viitorul acestei comunități: inteligența – unicul criteriu de selecție a membrilor, întâlnirile lunare – modalitatea prin care membrii să interacționeze, și masa rotundă – cea în jurul căreia toți oamenii sunt egali. Nu a fost întâmplătoare folosirea limbii latine, un adevărat motor al răspândirii civilizației începând din Antichitate.

„Lozul câștigător” a fost tras de numele MENSA, cuvânt care trebuie gândit în contextul triadei inițiale și le înglobează pe celelalte două. De altfel, întâlnirile periodice dintre membri și simbolul mesei rotunde se regăsesc în regulamentul de funcționare și în logo-ul organizației.

mensa logo

 

Principalele obiective ale MENSA, statuate prin actul constitutiv, sunt “identificarea, promovarea și aplicarea inteligenței în beneficiul umanității” și “încurajarea cercetării naturii, caracteristicilor și folosirii inteligenței“.

Oricine poate deveni membru MENSA – The High IQ Society dacă se încadrează în segmentul de 2% din populație cu cel mai ridicat IQ. Dovada nivelului de inteligență se obține în urma unei testări standardizate și supervizate de reprezentanți MENSA.

Comunitatea MENSA numără la ora actuală peste 140 de mii de membri răspândiți pe tot globul. MENSA International are filiale în peste 100 de țări.

Data 1 octombrie 2016, a marcat împlinirea a șapte decenii de la înființarea The High IQ Society, organizația care a desființat barierele etnice, religioase, politice etc și a așezat inteligența deasupra tuturor criteriilor de asociere între oameni.