Ce inseamna IQ

Coeficientul de inteligenta, IQ (Intelligence Quotient), este o forma de cuantificare a inteligentei umane. Exista mai multe tipuri de inteligenta: logico-matematica, vizual-spatiala, verbala-lingvistica, interpersonala (emotionala) etc. Cea masurabila prin testele IQ se refera in mod special la agilitatea mintala, la capacitatea si viteza de a intelege, la usurinta de a face rationamente. Prin natura metodei de determinare, putem spune ca aceasta este cea mai apropiata de inteligenta logico-matematica.

Inteligenta este deseori confundata cu intelepciunea, cunoasterea, capacitatea de memorare sau alte abilitati ale mintii umane. Aceasta confuzie, dar si multitudinea de tipuri de inteligenta, fac ca definitia acestui concept sa fie puternic influentata de contextul in care este folosit. Coeficientul de inteligenta masurabil prin teste este insa cel care priveste capacitatea cognitiva a persoanei, viteza de intelegere si deductie.

In lume exista mai multe standarde de determinare IQ. De asemenea, exista diferite scale de masurare. Avand in vedere paleta larga folosita la determinare, valoarea absoluta a unui IQ este relevanta doar daca este luat in calcul si instrumentul folosit la testare. La aceeasi persoana, scorul poate diferi in functie de metoda folosita. De exemplu, punctajul maxim care poate fi obtinut la un test Stanford-Binet este de 160, iar la testele Cattell se poate obtine un punctaj maxim 161 sau 183, in functie de varianta.IQ-Scores

Pentru ca un scor IQ  sa poata fi interpretat mai usor, rezultatul relativ (procentual) este de preferat scorului absolut, exprimat in puncte.

De aceea, Mensa International a stabilit ca unic criteriu de admitere un scor care plaseaza candidatul in procentul de 2% cei mai inteligenti oameni ai planetei.

Mensa Romania foloseste teste standardizate, elaborate de Mensa International. Intrebarile sunt “culture fair”, calibrate sa testeze capacitatea de a face rationamente doar prin folosirea unor imagini si diagrame. Aceste teste nu apeleaza la abilitatile verbale (de exprimare) ale candidatului si au fost dezvoltate in mod special pentru persoanele a caror limba materna nu este engleza.

 

Vezi un astfel de test IQ aici: test online.

Găzduit de Voxline Communication