• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Despre Mensa » Ce inseamna IQ

Ce inseamna IQ

Coeficientul de inteligență, IQ (Intelligence Quotient), este o formă de cuantificare a inteligenței umane. Există mai multe tipuri de inteligență: logico-matematică, vizual-spațială, verbal-lingvistică, interpersonală (emoțională) etc. Cea măsurabilă prin testele IQ se referă în mod special la agilitatea mintală, la capacitatea și viteza de a înțelege, la ușurința de a face raționamente. Prin natura metodei de determinare, putem spune că aceasta este cea mai apropiată de inteligența logico-matematică.

Inteligența este deseori confundată cu înțelepciunea, cunoașterea, capacitatea de memorare sau alte abilități ale minții umane. Această confuzie, dar și multitudinea de tipuri de inteligență, fac ca definiția acestui concept să fie puternic influențată de contextul în care este folosit. Coeficientul de inteligență măsurabil prin teste este însă cel care privește capacitatea cognitivă a persoanei, viteza de înțelegere și deducție.

În lume există mai multe standarde de determinare IQ. De asemenea, există diferite scale de măsurare. Având în vedere paleta largă folosită la determinare, valoarea absolută a unui IQ este relevantă doar dacă este luat în calcul și instrumentul folosit la testare. La aceeași persoană, scorul poate diferi în funcție de metoda folosită. De exemplu, punctajul maxim care poate fi obținut la un test Stanford-Binet este de 160, iar la testele Cattell se poate obține un punctaj maxim 161 sau 183, în funcție de variantă.IQ-Scores

Pentru ca un scor IQ  să poată fi interpretat mai ușor, rezultatul relativ (procentual) este de preferat scorului absolut, exprimat în puncte.

De aceea, Mensa International a stabilit ca unic criteriu de admitere un scor care plasează candidatul în procentul de 2% cei mai inteligenți oameni ai planetei.

Mensa Romania folosește teste standardizate, elaborate de Mensa International. Întrebările sunt “culture fair”, calibrate să testeze capacitatea de a face raționamente doar prin folosirea unor imagini și diagrame. Aceste teste nu apelează la abilitățile verbale (de exprimare) ale candidatului și au fost dezvoltate în mod special pentru persoanele a căror limba maternă nu este engleza.

 

Vezi un astfel de test IQ aici: test online.