• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Despre Mensa » Istoric Mensa Romania

Istoric Mensa Romania

1991 – Mensa România a fost fondată la inițiativa unui cetățean român DIM (Direct International Member – membru Mensa neafiliat vreunei organizații naționale).

2009 – Este acreditat primul proctor român, ceea ce impulsionează organizarea de testări. Anterior, testările erau realizate doar în prezența unor proctori din strainatate, delegați de Mensa International.

2010 – Este adoptat primul Statut al organizației, redactat în conformitate cu statutul Mensa International.

2010 – Mensa România devine Emerging National Mensa.

2012 – Mensa România organizează primele alegeri pentru Consiliul Director.

2012 – Mensa International acreditează un Psiholog Național Mensa România, ceea ce simplifică procedura de corectare a testelor. Anterior, testele date de candidații din România erau corectate în Marea Britanie.

2013 – Mensa România reduce vârsta minimă a candidaților / membrilor acceptați de la 16 la 11 ani și adoptă caietele de testare speciale pentru copii (11-16 ani).

2013 – Mensa România înființează Gifted Youth.

2015 – Mensa România obține statutul de Provisional National Mensa.

2015 – Mensa România decide acceptarea de membri minori cu vârste între 9-11 ani în baza unui test WISC IV, susținut sub supravegherea unui psiholog autorizat. Condiția de eligibilitate este aceeași ca la testarea standardizată: scorul care să plaseze candidatul între cei mai inteligenți 2% din populație.

2015 – Mensa România demarează proiectul de înființare a unei organizații naționale Mensa în Republica Moldova prin organizarea de testări la Chișinău și cooptarea unui membru moldovean în Consiliul Director cu statut de observator.

2016 – Mensa România organizează primul său eveniment internațional: Adunarea Generală Anuală, la Băile Felix, unde au participat reprezentanți Mensa din 7 țări.

2016 – Mensa România este recunoscută de Mensa International ca Full National Mensa, cel mai înalt nivel de afiliere care poate fi atins de o organizație natională.