• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Despre Mensa » Mensa-gifted youth

Mensa-gifted youth

Cum se înscriu copiii în Mensa?
Testul administrat de Mensa este pentru copii de peste 11 ani. Cei care au susținut acest test și au primit un rezultat pozitiv (IQ în primii 2%) vor fi invitați sa se alăture organizației.
Pentru copiii între 9 și 11 ani care au obținut un rezultat care îi situează în primii 2% la un test WISC IV administrat de un psiholog acreditat și care doresc înscrierea în organizație părintele trebuie să trimită pe adresa de email secretar(at)mensaromania.ro un scan sau o fotografie a rezultatului testării care să conțină:
– Nume și prenume copil
– Data nașterii copilului
– Data la care a fost administrat testul
– Scorul total obținut
– Copie de pe primele 2 pagini ale caietului de testare
– Raportul, numele, semnătura și parafa psihologului care a administrat testul

Mensa România nu accepta, deocamdată, membri cu vârsta sub 9 ani.

Exista Mensa Junior?
Nu, deoarece Mensa este o „masă rotundă” în jurul căreia toți membrii sunt egali și nu există o secțiune separata a societății pentru copii. Tinerii membri vor primi aceleași reviste și informații administrative ca și adulții. Exista un grup special (SIG) pentru tineri (9-18 ani) în cadrul Mensa România , cu liste de discuții separate de ale adulților, unde cei tineri se pot întâlni și pot discuta on-line potrivit vârstei lor. De asemenea se pot organiza evenimente separate pentru tinerii mensani, deși aceștia pot veni și la întâlnirile adulților care sunt potrivite vârstei lor (însoțiți de un părinte sau tutore).

Cum îmi poate ajuta Mensa copilul supradotat?
Mensa nu oferă servicii educaționale și nu poate oferi sfaturi individuale pentru părinti referitoare la copilul lor, școlarizare etc. Totuși familiile copiilor membri Mensa pot intra în legătura cu familiile altor copii supradotați pentru a-și împărtăși experientele legate de acești copii.
Experiența țărilor care au organizații de tineret Mensa arată că tinerii membri beneficiază, în special din punctul de vedere al socializării, de contactul și întâlnirile cu alți tineri supradotați.

Cum știu dacă am un copil supradotat?
Un copil supradotat poate avea câteva sau mai multe dintre următoarele caracteristici:
• Memorie foarte bună
• Merge devreme / vorbește devreme sau direct în propoziții
• Învață să citească devreme
• Hobby-uri și interese neobișnuite sau foarte buna cunoaștere a unor subiecte care îl interesează
• Nu îi tolerează pe copiii de aceeași vârstă
• Își impune standarde imposibil de atins
• Preferă să își petreacă timpul cu adulții sau singur
• Vorbește mult
• Pune întrebări tot timpul
• Învață ușor
• Simț al umorului dezvoltat
• Muzical
• Inventează reguli noi pentru jocuri

Și totuși ….
Unii copii extrem de inteligenți nu au mers sau vorbit devreme. Unii părinți presupun că toți copiii sunt ca al lor și nu își dau seama că au un copil supradotat.
Unii copii supradotați „se arată” mai târziu și unii copii care au caracteristici de supradotați se dovedesc a avea o inteligență normală.

De ce să mă înscriu / să îmi înscriu copilul în Mensa?

– Interacțiuni sociale cu oameni foarte inteligenți
Întâlnirile Mensa sunt orice numai nu plictisitoare. Mensa organizează cel puțin o întâlnire anuală pentru toți membrii săi. Grupurile locale organizează întâlniri lunare sau săptămânale. Unele întâlniri sunt pentru „un pahar de vorbă” într-un bar, altele sunt întâlniri specifice SIG-urilor (jocuri de societate, poker, evenimente și conferințe specifice etc) iar altele sunt „mese rotunde” pentru stat de vorbă. Bineînțeles participarea la întâlniri și evenimente este în totalitate opțiunea dumneavoastră.
Toți membrii primesc revista naționala, cu și despre mensani și activitățile lor.
Membrii sunt invitați pe diverse grupuri private de discuții on-line atât locale cât și internaționale.

– Dezvoltare personală
Membrii pot desfășura activități de voluntariat diferite în cadrul organizației, de la candidatura pentru un loc în Consiliul Director, la editarea revistei și scrierea de articole, la organizarea de evenimente sau ajutarea membrilor noi.