MENSA – șapte decenii de inspirație și inteligență
Mensa, the “high IQ society”, a sărbătorit pe 1 octombrie 2016 cea de-a 70-a aniversare. Organizația avea, la acel moment, peste 133.000 de membri în 100 de țări din lume care grupau oamenii cu coeficient de inteligență plasat în primele 2 procente din populație. Mediul oferit de Mensa este unul al provocării intelectuale, dar și al distracției, facilitând totodată participarea la o gamă variată de activități sociale și culturale. Potrivit statutului, Mensa este o organizație fără afiliere ideologică, filosofică, politică sau religioasă.
A fost odată ca niciodată…
Povestea Mensa a început în anii 1940. Ideea celor trei fondatori – Roland Berrill, avocat; Dr. Lance Ware, om de știință și avocat, și Sir Cyril Burt, profesor de psihologie – a fost să creeze o organizație pentru oamenii inteligenți, singura cerință pentru a fi membru fiind un IQ ridicat. Prima broșură a fost publicată pe 1 octombrie 1946, în Oxford, Anglia – și acest document marchează înființarea oficială a Mensa. De-a lungul istoriei sale de 70 de ani, Mensa a suferit schimbări fundamentale și a devenit o comunitate internațională plină de viață, modelată de diversitatea membrilor săi.
Momente cheie de transformare și dezvoltare
Numele “Mensa” vine din cuvântul latin ”masă” și este unul din primele cuvinte predate la cursurile de limba latina; se referă la masa rotundă, unde toți sunt egali; “mensa” face de asemenea aluzie la expresia “mens sana in corpore sano” (minte sănătoasă în corp sănătos). Inițial, Mensa a fost gândită ca o organizație ”aristocratică”, cu un număr limitat de membri, care să evite publicitatea și să reprezinte un consiliu consultativ pentru Guvern, oferind consiliere inteligentă și obiectivă. În 1953, odată cu numirea lui Victor Serebriakoff ca secretar, a început o nouă eră, caracterizată prin dezvoltare și expansiune. Ideea lui Serebriakoff a fost să facă din Mensa un for pentru exprimarea și discutarea opiniilor; el a mai declarat că Mensa, ca organizație, nu ar trebui să aibă nicio afiliere politică, ideologică, religioasă sau națională și nu ar trebui să favorizeze nicio rasă ori clasă socială.
Datorită comunicării active și deschiderii către societate, numărul membrilor a crescut rapid în a doua parte a anilor 1950. 1960 a fost un punct important în istoria Mensa, căci a marcat începutul internaționalizării organizației. În 1966, Mensa SUA a devenit – și a rămas – cea mai mare organizație națională. Principiile și structura Mensa International au fost redactate, acestea având ca obiectiv principal oferirea de ajutor la înființarea și sprijinirea funcționării organizațiilor Mensa naționale, fără a se amesteca în activitățile acestora. Organizațiile Mensa naționale sunt, prin urmare, independente în cea mai mare parte, dar activitățile lor trebuie să se supună Constituției Mensa și regulamentelor Mensa International, așa cum au fost votate de Consiliul Director Internațional. Constituția Mensa International a fost formulată în 1964. Tot atunci au fost organizate și primele alegeri internaționale.
Mensa este condusă de un Comitet Executiv format din cinci oficiali aleși, toți fiind voluntari – niciun membru nu primește compensații materiale pentru munca sa. Mensa International este în prezent condusă de către Björn Liljeqvist.
Există organizații Mensa active în peste 40 de țări, pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii – iar lista este în continuă creștere. Comparativ cu anul 2006, când Mensa împlinea 60 de ani, numărul membrilor a crescut cu circa 30.000 – o creștere de 27% într-un deceniu.
Mensa România a fost înființată în 1991 și este membră cu drepturi depline în Mensa International. După o istorie framântată, cu salturi în dezvoltare urmate de lungi perioade de stagnare, Mensa România și-a stabilizat evoluția în anul 2009 și a intrat pe un trend ascendent constant. Deși se numără încă printre organizațiile naționale mici, având puțin peste 700 de membri, Mensa România are o rată de creștere foarte ridicată, reușind în ultimii 4 ani să-și dubleze numărul membrilor.
Avantajele de a fi Mensan
Privită din exterior, Mensa poate părea un club exclusivist, poate chiar elitist. În realitate, este o comunitate primitoare, diversă și plină de culoare, cu membri din toate mediile, având în comun doar un coeficient de inteligență ridicat. Din punct de vedere al educației, printre membri se numără preșcolari, oameni care nu au terminat liceul și persoane cu mai multe doctorate. Există membri care primesc ajutor social și membri care sunt milionari. În ceea ce privește profesiile acestora, varietatea este la fel de mare. Mensa are profesori și șoferi de camion, oameni de știință și pompieri, programatori și fermieri, polițiști, avocați, psihologi, muzicieni, muncitori – și lista poate continua.
Pe lângă diversitatea studiilor și a meseriilor membrilor săi, Mensa este organizația tuturor vârstelor. Mensa România acceptă membri cu vârste într 9-11 ani în baza unei testări WISC IV (susținute sub supravegherea unui psiholog autorizat) și membri cu vârste de peste 11 ani în baza sesiunilor de testare supravegheate de proctorii Mensa. Mensa România se poate lăuda că este printre cele mai tinere organizații Mensa din lume: media de vârstă este sub 30 de ani.
“În mod clar, cel mai mare beneficiu pe care îl oferă Mensa este ocazia de a cunoaște oameni noi, de a crea legături și de a ne bucura de compania prietenilor. În baza unui sondaj al membrilor săi, primele 3 noțiuni asociate cu Mensa sunt prietenia, sentimentul de a fi acasă și diversitatea. Există membri cărora comunitatea le oferă sentimentul de a fi în familie și alții pentru care este o activitate socială ocazională, sau pur și simplu o oportunitate stimulantă pentru minte. Inteligența este un limbaj comun, iar noi vrem ca membrii noștri să se simtă inspirați și uniți” – Bibiána Balanyi, Președinte Mensa International
Despre Mensa
Mensa (”masă” în latină) este o organizație de masă rotundă, în jurul căreia toți membrii sunt egali, iar rasa, culoarea, credința, naționalitatea, vârsta, orientarea politică, educația și proveniența socială sunt nesemnificative. Mensa are trei scopuri declarate:
- să identifice și să cultive inteligența umană în folosul umanității;
- să încurajeze cercetarea cu privire la natura, caracteristicile și utilizările inteligenței;
- să promoveze oportunități intelectuale și sociale stimulante pentru membrii săi.
Apartenența la Mensa este deschisă tuturor persoanelor care au obținut un scor plasat în primele două procente ale populației generale la un test de inteligență aprobat, administrat și supervizat în mod corespunzător.
Pentru mai multe informații despre organizație, vizitați pagina oficială Mensa International.