• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Mensa în România » Ce este inteligența și cum se măsoară?

Ce este inteligența și cum se măsoară?

intelligence
Sursă foto: Pexels.com

Autor: Monica Burcușel

Mensa este o societate a oamenilor cu un nivel de inteligență ridicat, având scopul de a identifica acești oameni și de a-i pune în legătură. Este un mediu perfect pentru a avea și discuții intelectuale, dar și activități distractive alături de oameni foarte diferiți care au un lucru în comun – abilități cognitive înalte (cum spunea o reclamă, vei fi alături de oameni care îți vor înțelege glumele). Singurul criteriu de admitere în Mensa este obținerea unui anume scor la un test care măsoară inteligența fluidă.

Inteligența fluidă vs. cristalizată

Inteligența fluidă se referă la abilitatea unei persoane de a gândi abstract și de a se adapta la situații noi. Acest tip de inteligență este deseori asociat cu raționamentul, înțelegerea și rezolvarea rapidă a problemelor complexe. Se consideră că aceasta este o abilitate cu care te naști și este relativ stabilă de-a lungul vieții, deși are punctul maxim la maturizare și scade lent cu vârsta înaintată.

Inteligența cristalizată se referă la abilitatea de a folosi cunoștințele și experiențele acumulate în timp – de exemplu, bogăția vocabularului unei persoane face parte din acest tip de inteligență. Având în vedere faptul că acest tip de inteligență se bazează pe acumularea informației de-a lungul timpului, scorul acesteia crește pe măsură ce o persoană se maturizează.

Pe scurt, inteligența fluidă este capacitatea de a gândi și de a raționa abstract, în timp ce inteligența cristalizată este capacitatea de a folosi informații și abilități învățate anterior pentru a rezolva probleme. Deși ambele tipuri de inteligență sunt importante pentru funcționarea cognitivă, ele sunt distincte și pot fi considerate componente diferite ale inteligenței generale.

Testul Mensa România este bazat pe inteligența fluidă. Având în vedere că testul nu este bazat deloc pe abilitățile verbale sau pe cunoștințe culturale sau sociale, acesta este ideal pentru testarea oamenilor din medii diverse sau care pot avea bariere lingvistice. Acest test s-a dovedit a fi o măsură fiabilă și validă a abilităților de raționament abstract. Pentru a vă face o idee despre testul Mensa, puteți încerca această variantă online.

Pentru a intra în Mensa România, participantul trebuie să obțină un scor care să îl plaseze în primii 2% pe baza acestui test standardizat, adică să aibă un IQ de peste 132.

Dar ce anume înseamnă IQ?

IQ este o prescurtare de la ”Intelligence Quotient”, care este în teorie o măsură a abilităților cognitive ale unei persoane în comparație cu indivizi de aceeași vârstă. Acest concept a fost inventat de Alfred Binet în 1905, pentru a descoperi care copii ar beneficia sau ar avea nevoie de mai mult ajutor la școală. Toate testele de IQ sunt standardizate, având media de 100.

Astăzi, multe teste de IQ măsoară o serie de abilități cognitive, inclusiv raționamentul verbal, spațial și logic, precum și viteza de procesare și memoria. Acest tip de teste sunt relativ controversate:

  • Unii critici susțin că aceste teste sunt părtinitoare din punct de vedere cultural, favorizând indivizi din anumite medii în detrimentul altora.
  • Alții subliniază că testele IQ măsoară doar o gamă restrânsă de abilități cognitive și nu țin cont de alți factori importanți, cum ar fi inteligența emoțională și creativitatea.

Astfel, folosirea testului Mensa rezolvă parțial aceste probleme, fiind un test care nu este bazat deloc pe cunoștințe culturale (sau chiar cunoștințe generice) și care nu promite un scor care se aplică asupra tuturor formelor de inteligență, ci se axează doar pe inteligența fluidă.

Ce este factorul G?

Există multe tipuri de inteligență pe lângă cele discutate mai sus, care sunt corelate între ele. Factorul G (factorul general al inteligenței) se referă la chiar acest lucru – este un concept care reflectă ideea că există un factor care stă la baza tuturor acestor tipuri de inteligență. Este încă neclar dacă acest G chiar este un factor fundamental uman, sau doar un artefact statistic.

Care anume sunt tipurile de inteligență care formează factorul G?

Este încă relativ neclar, acest factor este activ cercetat. Totuși, cel care a venit cu ideea factorului G, Spearman, a propus 4 tipuri de inteligență specifică care fac parte din acest factor:

  1. Raționament verbal
  2. Raționament cantitativ / aritmetică
  3. Raționament abstract (vizual)
  4. Memoria de scurtă durată

Super. Și acum?

Dacă vrei să te alături Mensa, primul pas este să participi la un test oficial. Pentru a afla când și unde sunt organizate aceste teste, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook.