• Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.

Acasă » Acțiuni Mensa » România aduce Chișinăul mai aproape de Mensa !

România aduce Chișinăul mai aproape de Mensa !

chisinau  v1

 

 

Mensa România inițiază cel mai ambițios proiect de la apariția sa, din 1991. Proiectul vizează extinderea Mensa peste Prut prin înființarea Mensa Moldova. Este un proiect ambițios, laborios, a cărui implementare se va întinde pe parcursul mai multor ani și presupune alocarea de resurse materiale și umane importante de către Mensa România.
Pornim la drum optimiști și suntem gata să punem la dispoziție experiență, know how și muncă în regim de voluntariat pentru înființarea acestui nou grup național Mensa.

Prima fază a proiectului este programată în 14 noiembrie 2015, când organizăm o sesiune de testare gratuită la Chișinău. Cinci voluntari o vor însoți pe Sorana Burcușel, proctor Mensa România, în deplasarea peste Prut. Delegația românească va furniza Chișinăului materialele necesare: un set de caiete de testare și foi de răspuns. Punem de asemenea în bagaje energie, optimism și orice alte resurse necesare administrării și supravegherii procesului de testare. Obiectivul primei faze este de a mări nucleul de mensani existent acum la Chișinău prin identificarea de noi eligibili și invitaarea lor să adere la organizație.
Mensa International ne-a autorizat să înființăm un grup regional la Chișinău, care să fie afiliat inițial Mensa România. Așadar, primii mensani moldoveni vor face parte din organizația națională româneasă.

Acest pas va însemna doar începutul cooperării dintre București și Chișinău. Va urma un proces de selecție a membrilor Mensa Chișinău pentru a putea forma și acredita un proctor, astfel încât sa facilităm organizarea de testări în Republica Moldova cu resurse locale.

Lipsa unui proctor Mensa rezident la Chișinău a constituit întotdeauna o piedică foarte serioasă în calea organizării de testări. Până acum, putem număra doar două sesiuni de testare în Republica Moldova, ambele realizate cu sprijin românesc (în noiembrie 2012 si decembrie 2013). Mensa International nu a delegat niciodată un proctor pentru o deplasare la Chișinău.

Prin eliminarea aceastei piedici, Mensa Chișinău va avea propriile resurse organizatorice și va putea programa testări în Capitală și în marile orașe cu o frecvență mai mare, ceea ce îi va permite să aibă un ritm de creștere rapid, propriu oricărei organizații nou înființate.

Mensa România va continua să acorde asistență Chișinăului în toate activitățile care definesc o unei organizație funcțională: afiliere, dezvoltare regională, IT, PR, SIG. De asemenea, vom furniza Mensa Chișinău know-how și vom oferi experiența noastră în organizarea de alegeri interne, în vederea următoarei faze a evoluției sale.

După îndeplinirea condițiilor cu privire la numărul de membri și la activitatea organizației, Mensa Chișinău se va desprinde formal de București, își va declara autonomia sub numele de Mensa Moldova și va solicita statutul de Emerging Mensa în calitate de entitate națională independentă.

Contribuția noastră nu se va încheia aici. Ne asumăm această misiune până la capăt, așadar vom continua să-i ajutăm pe colegii moldoveni. Le vom împărtăși propria experiență în elaborarea unui Statut în conformitate cu regulamentul de funcționare al Mensa Internațional. Totodată, avem în vedere organizarea de Adunări Generale comune România – Moldova și editarea prin contribuți românească și moldovenească a unei singure publicații Mensa în limba română.

Odată parcurse aceste etape, ajungem și la ultima fază a proiectului: Mensa România va susține organizația de peste Prut în IBD, pentru ca Mensa Moldova să primeasca statutul de Provisional Mensa. Estimăm că acest lucru ar putea deveni realitate în 2018.

(La ora actuală, asemenea inițiative de înființare de noi grupuri naționale mai sunt derulate de Mensa Franța, care pune bazele unui grup Mensa în Tunisia, și de Mensa Argentina, care face același lucru în Uruguay)

Succes, Mensa Chișinău! Succes, Mensa Moldova!